DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Pionýr‚ z. s. - 63. pionýrská skupina SOSNA Praha 8

2014 - Jak to bylo v pravěku?

JAK TO BYLO V PRAVĚKU?

 

Jak se udržuje oheň? Jak chutná mamut v koprové omáčce? 
Prděli dinosauři? Měli v pravěku šampon? A co třeba rtěnku?

  

 

 
Stránka je rozdělena do několika bloků   
 
 
 
 
 
 
Základní informace
 
Termín:             13.-26. července 2014

Místo konání:  TZ KAPR Popovice

Na letní tábor je možné přihlásit děti pouze prostřednictvím závazné přihlášky. 

1) Vyplněnou a odevzdanou přihlášku 
             - ke stažení zde

přihlášku a veškerou další dokumentaci odešlete na adresu:


                    Kateřina Brejchová 
                    Větrušická 900/3
                    182 00  Praha 8

 

Odesílejte ji jako běžnou zálisku - tedy NE doporučeně. Ušetříte nám tak  mnoho hodin trávených ve frontách na poště.

 

Současně s přihláškou odevzdejte  Potvrzení o zdravotní způsobilosti - letos na novém formuláři !!!  Potvrzení nelze nahradit  jiným dokumentem ani osvědčením např. ze sportovního soustředění nebo plaveckého kurzu.

Na přihlášku nalepte kopii kartičky zdravotní pojišťovny.

K přihlášce doporučujeme  přidat list Doplňující informace, který v řadě případů zjednodušuje běžné ošetření u lékaře.

Pokud nám přihlášku zašlete kompletní , ušetříte nám čas, který můžeme věnovat přípavě programu.

Pošlete ji  běžnou poštou, pro doporučenou musíme  docházet, což nás příliš nebaví. 

       Vyplňte zejména důležité údaje o zdravotním stavu.

      A také s tímto spojené doplňující informace - ke stažení zde

 

2) Prohlášení o  zdravotní způsobilosti - ke stažení zde

Pokud dojde před nástupem na tábor ke změně zdravotního stavu dítěte (změna medikace, zjišťené nové zdravotní omezení, změna diety, stav po úrazu, vyplňte 

        List účastníka a  odevzdejte ho při odjezdu: ke stažení zde

 

3) Dorazit včas tam, kam má a mít s sebou vše, co potřebuje, to najdete  i v těchto materiálech

        Dopis rodičům (Informační dopis pro rodiče, který doporučujeme skutečně pročíst!!!!)

        Vybavení účastníka tábora (Seznam, který doporučujeme skutečně dodržet )

Základem úspěchu je správně vybrat, co na tábor vzít a co nechat doma.  Balte vždy s dítětem. Ve svém zavazadle se musí vyznat, své vybavení si musí poznat. Pro stanový tábor je nejvhodnější malý starý kufr.

Jak zabalit na tábor - Nepřehlédněte a čtěte

 

 

(po kliknutí přejdete do Fotogalerie)

 

 

Zpravodajství

Neděle 13.7.2014

Všichni dorazili  ve zdraví i s vlastními zavazadly.  Po vyčerpávajícím nástupu a ubytování ve stanech  si vlastnoručně rozdělali  oheň a opekli buřtíky. Všechny oddíly poseděli u ohníčku. V mezičase jsme pochytali několik vešek. Počasí  je příjemné, spadlo pouze několik kapek. Zítra se chystáme na budování doupat  pro pravěké tlupy a pravěké malby.  

Zprávy o zdravotním stavu: všichni žijí, puchýře, štípance a modřiny kontrolujeme.

 

 

Pondělí 14.7.2014

Podnikli jsme cestu do minulosti s cílem zachránit civilizaci.  Pro cesty časem využíváme časovlnku - to je takové zařízení něco mezi rádiem a mikrovlnkou. Stejně to nepochopíte.

Naše pratlupa se od nás naučila stavět si přístřešky, ukázali jsme jim také praumění, aby si mohli vyzdobit správně jeskyni. Večer jsme se pokusili napst domů.

K jídlu bylo prakuře s hlízou a k večeři polévka + chléb s paštikou.

Zprávy: Kačka nemůže najít ventolin, Kačka našla ventolin,  Verča nemá botasky a Matěj jí je nechce půjčit, Matěj už půjčil Verče botasky, Nikče se drolí zalátaný zub, k zubaři jdeme ve středu do Bystřice, lovíme klíšťata, Matěj a Vítek se řízli, Martin si utrhl strup, s Jirkou léčíme pupenec, David Kora se praštil sekerou do palce (u nohy). Máte  (máme) skvělé a šikovné děti.

 

 

Úterý 15.7.2014

Naše pratlupa už umí najít hořící strom po blesku, na ohni uvaří vajíčko, rozdělává oheň na rychlost a umí ho i udržovat. Kromě toho jsme stihli i nsbídku nějaké té zábavičky: fotbal, malování, výrobu dinosauřích vajec, 3D puzzle, maskování, petangue a kroket, uzlování z bužírky, výrobu náramků a pod.

Večer se chystáme na promítání.

K jídlu milánské těstoviny, večer brambory na loupačku s tvarohovou pomazánkou.

Zprávy: lovíme klíšťata, Saša našla mobil, dorazily košile i boty pro Verču.  Peťa se řízla do prstu, Pavla se taky řízla, Kačka měla třísku pod nechtem, už ji tam nemá,  Vojta rozbil zip u spacáku, vzal si náhradní (spacák). Máte  (máme) skvělé a šikovné děti. Na  poledne přijela návštěva z Krajské hygienické stanice.

Středa 16.7.2014

Celodenní výlety do Popovic, Postupic a jejich okolí. Jako správná pratlupa, každý odíl poobědval na stromě.  Na závěr první společenský večer.

K obědu balíček s paštikou, jablkem, broskví a sušenkou, k večeři guláš a chléb.

Zprávy: v rybníce je bahno, už se koupeme v bazénu, lovíme klíšťata, Nikča má opravený zub.

       

 

Čtvrtek 17.7.2014

Dopoledne jsme vyrobili pravěké oděvy.  V první části odpoledne proběhl terčový závod  s otázkami. Nikdo se neztratil. V druhé části odpoledne nabídkové programy.

K obědu karbanátky s bramborem, k večeři hovězí polévka.

Zprávy: klíšťat jen málo (špatný úlovek).  Pavla O. má naštíplý prst v sádře.  Pauler má stále štěnici na ruce. Všichni ostatní jsou živí a zdraví.

    

 

Pátek 18.7.2014

Dopoledne proběhl Hoganův závod - je třeba krýt si navzájem záda. Odpoledne po koupáníčku v bazénku se všechny tlupy vydaly na svá nová tábořiště. Na ohni vařily večeři, spaly po d širým nebem a ráno i posnídají. Počasí je skvělé, obloha modrá, voda v bazénu studená. Pes odešel spát s dětmi do lesa.

K obědu meruňkové knedlíky, k večeři - težko říci.

Zprávy: klíšťat ubylo, Kolja má naražený prst, nikdo se neřízl. Máte (máme) skvělé a šikovné děti.

 Sobota 19.7.2014

Všichni se vrátili z nočního dobrodružství živí, zdraví, špinaví a smradlaví.  Po návratu se všichni vysprchovali a  naskákali do bazénu (postupně). Přes polední klid a chvíli po něm patlali pravěké oděvy - nutné dodělávky.  Odpoledne vyrábí zbraně, stopují  člena cizího kmene a večer se sejdou u táboráku. Je vedro, je vedro, je vedro.

K obědu buřtguláš, k večeři rybková pomazánka.

Zprávy: Nikča nemá kartáček na zuby, Kolja a Papája nemůžou se sádrou do bazénu,  Kája má už druhý den botu na umývýrně a tváří se, že není jeho, přijela Týna, přijela Lucka.

Neděle 20.7.2014

Dopoledne hon za zvědem, odpoledne sanitární  den, mytí  dětí, kompletní úklid stanů. Následují oddílové programy  večerní kino. Je vedro, je vedro, je vedro.

K obědu čočka s cibulkou, k večeři  vajíčková pomazánka.

Zprávy: Honzík si spálil ruku, Matěje bolí koleno, Lenka si narazila koleno. Voda v bazénu už není studená.

 

Pondělí 21.7.2014

Dopoledne a po obědě pralimpiáda. Těsně před svačinkou začala první bouřka. Podaly i kroupy velké jako  třešničky. Prší, prší, prší a hřmí.  Všichni sedí v hangáru a sledují film,  pevně věříme, že nedojde k výpadku elektřiny. Večer je osobní volno.

K obědu buchty kynuté s tvarohem, s povidly a s mákem.  K večeři řízek s bramborem.

Zprávy:  Verča si podvrkla kotník, Lenka si narazila koleno, Hanka má bebíčko na kolínku s náplastí s žirafou. Lenka s Maruškou si nechali venku spacáky. 

Děkujeme všem, kteří děti  na tábor vybavili silonovou bundou místo pláštěnky, malými holinkami nebo jim holinky nedali pro jistotu vůbec. S ohledem na předpověď počasí, to skutečně oceňujeme. Je velká škoda, že si to nemůžete se svými dětmi alespoň na jeden den vyměnit, určitě by se vám to líbilo také.

 

Úterý 22.7.2014

Celodenní výlet do Benešova. Největší radost z nás mají vždy v bazénu. Děti si nakoupili vše možné, zejména to, co opravdu nepotřebovali.

K obědu balíček, k večeři hovězí na česneku, špenát, brknedlík

Zprávy: Kolja zlomil sádrovou dlahu, Saša má jelito na holeni,  Matěj si koupil holinky, nikdo se neztratil, nikdo se neutopil. Včerejší a noční bouře všichni ve zdraví přečkali. Marušce a Lence uschnul spacák, ostatním také všechno uschlo.

 

 Středa 23.7.2014

Dopoledne i odpoledne poslední nabídkové programy a bojové hry v lese pro otrlé a statečné. Večer oddílové programy. V pauzách bazén. Je vedro.

K obědu vepřové s mrkví a bramborem, k večeři šumavské topinky.

Zprávy:   Zdenda si narazil koleno, Jirku bolí prst, Hanku bolí  říznutí z minulého týdne.  Skoro žádné vyprané ponožky nikdo nechce. Na airsoftu nikoho nezastřelili a nikdo se neztratil.

 

Čtvrtek 24.7.2014

Závěrečný boj s mimozemskou civilizací, která chtěla zničit naše prapředky. Všichni záškodníci pochytáni a zneškodněni. Doplněno o bazén a oddílové programy. Večer slibový táborák.

K obědu vdolky,  k svačině rybičková, k večeři polévka.

Zprávy: Papája má dotočenou Sádru, Kolja má novou dlahu.

 

Pátek 25.7.2014

Poslední celý den, dopoledne Kaprkross a Uzlařská regata - dva nejdůležitější závody v sezóně. Odpoledne táborová pouť, večer společenský. Večerka posunutá.

K oběru rybí prsty, odpoledne zmrzlina i cukrová vata, večer obložené ešusy.

Zprávy: David si ukopl nehet na palci, měl ho jako knihu (už ho nemá).

 

Sobota 26.7.2014

 Konec. Všichni jsou vráceni přiměřeně živí a zdraví. Vše sbaleno a možná i odvezeno.

K obědu chléb se šunkou.

Zprávy: Jirka má vytržený zub, Hanku bolí hlava a má zimnici, Radak zapomněl na táboře boty.   U autobusu zůstala Saša s hromadou zavazadel, dva osiřelé spacáky, jedna smutná karimatka a Milan:-). 

Komu chybí spacák může se v tomto týdnu do pátku ozvat na 777248728, karimatku a Milana jsme již udali. Vyzvednutí v dalším období bude organizačně více problematické - resp možné  od středy do pátku a pak až v září.